Klienci, którzy przychodzą do restauracji, chcą zjeść smaczny posiłek i miło spędzić czas. Nieprzyjemny zapach we wnętrzu sprawi, że goście szybko opuszczą lokal i więcej do niego nie wrócą. Jak zadbać o powietrze w restauracji?
Dlaczego zapach w restauracji ma znaczenie?
Niezależnie od tego, czy restauracja jest kameralnym lokalem z kilkoma stolikami, czy ogromnym obiektem, zapach w jej wnętrzu jest bardzo ważny. To on buduje klimat i sprawia, że goście podejmują decyzję o zamówieniu posiłku. Osoby nastawione na zjedzenie pysznych potraw chcą doświadczyć miłych wrażeń zmysłowych. Przyjemne światło, kojące dźwięki, estetycznie nakryty stół, piękna zastawa i elegancko ubrany kelner – to wszystko składa się na obraz profesjonalnej restauracji. Dopełnieniem wizerunku lokalu jest przyjemna woń, która wypełnia salę.
Skąd biorą się brzydkie zapachy w restauracji?
Źródłem brzydkiego zapachu w restauracji może być zarówno kuchnia, jak i sala jadalna. Najczęściej okazuje się, że w lokalach, w których goście skarżą się na intensywny zapach przygotowywanych potraw, źle działa wentylacja. W przypadku jadalni źródłem brzydkich zapachów często jest wykładzina lub meble tapicerowane. Przyczyną intensywnego aromatu na sali może być również brak wdrożenia w kuchni odpowiednich standardów czystości.
Wentylacja to podstawa!
Dokumentem, który wyznacza standardy działania wentylacji w lokalach gastronomicznych, jest Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Skuteczna cyrkulacja powietrza pozwala pozbyć się nie tylko zapachu jedzenia, czy tłuszczu, ale również dużej ilości pary wodnej. Na jakość powietrza w restauracji mają wpływ przede wszystkim zyski ciepła i wilgoci, które są duże w kuchni – tam, gdzie pracują ludzie, są włączone płyty kuchenne, czy piekarniki. Wilgotność w pomieszczeniu będzie wysoka, ponieważ podczas gotowania i zmywania wydziela się dużo pary wodnej. Dlatego sprawnie działająca wentylacja, która usuwa zanieczyszczenia i zastępuje je świeżym powietrzem, to podstawa w każdym lokalu gastronomicznym. Co jeszcze można zrobić, by w kuchni ładnie pachniało?
Jak usunąć nieprzyjemne zapachy z kuchni?
Jeśli w restauracyjnej kuchni unosi się nieprzyjemny zapach i jest duża wilgotność, warto sprawdzić działanie klimatyzacji. Kolejnym ważnym punktem jest zadbanie o wysoki standard czystości – regularne zmywanie naczyń, blatów i podłogi, wynoszenie śmieci i usuwanie resztek produktów. Naczynia do gotowania – stalowe garnki i rondle, czy deski do krojenia – również będą chłonęły zapachy, dlatego trzeba je dokładnie myć i dezynfekować. W ramach regularnego sprzątania kuchni należy również czyścić piekarnik, a także wszystkie kuchnie i płyty grzewcze. Co jeszcze może wydzielać nieprzyjemny zapach? Niewyprane ściereczki kuchenne, szmatki do wycierania blatów, czy brudne mopy. Wnętrze kuchni w lokalu gastronomicznym powinno być regularnie sprzątane i utrzymane w nienagannej czystości. A jak zadbać o salę jadalną?
Jak odświeżyć wnętrze sali jadalnej?
Można skorzystać z ozonowania, by usnąć nieprzyjemne wonie z hallu, sali jadalnej, a nawet kuchni. Wszystkie tekstylia, firanki, zasłonki oraz inne elementy dekoracji wykonane z materiału powinny być regularnie prane. Również poduszki, które leżą na krzesłach, czy na kanapach muszą być odświeżane. Najczęściej źródłem nieprzyjemnych zapachów w jadalni okazuje się wykładzina. Można wezwać firmę do jej wyczyszczenia lub skorzystać z profesjonalnej chemii – koncentratów, które neutralizują zapachy. Odświeżacze powietrza ONA to skuteczny sposób, by poradzić sobie z aromatem jedzenia, czy perfum, który unosi się w sali jadanej. Odświeżacz powietrzaw eleganckim dozowniku poradzi sobie z każdą wonią, a gdy niechciane zapachy zostaną zneutralizowane, w ich miejscu rozpyli przyjemny dla nosa aromat. Na początek warto wybrać neutralizator zapachów Ona Mist w komplecie z czterema aromatami – polarny kryształ, jabłecznik z kruszonką, świeży len i delikatny zapach środków do czyszczenia. Do codziennego sprzątania można wykorzystać płyn, który czyści i ładnie pachnie. Profesjonalny detergent pochłonie niechciane cząsteczki zapachowe. Odświeżacz powietrzaw formie żelu można ustawić w hallu lub w łazienkach.
Wnętrze restauracji powinno pięknie pachnieć, by zapewnić gościom poczucie komfortu podczas spożywania posiłku i przebywania w lokalu. Podstawą jest odpowiednia wentylacja. Do codziennego stosowania dobrze nadają się wysokiej jakości odświeżacze powietrza, które usuną nieprzyjemne cząsteczki i wypełnią pomieszczenia restauracji pięknym aromatem.
Klienci, którzy przychodzą do restauracji, chcą zjeść smaczny posiłek i miło spędzić czas. Nieprzyjemny zapach we wnętrzu sprawi, że goście szybko opuszczą lokal i więcej do niego nie wrócą. Jak zadbać o powietrze w restauracji?
Dlaczego zapach w restauracji ma znaczenie?
Niezależnie od tego, czy restauracja jest kameralnym lokalem z kilkoma stolikami, czy ogromnym obiektem, zapach w jej wnętrzu jest bardzo ważny. To on buduje klimat i sprawia, że goście podejmują decyzję o zamówieniu posiłku. Osoby nastawione na zjedzenie pysznych potraw chcą doświadczyć miłych wrażeń zmysłowych. Przyjemne światło, kojące dźwięki, estetycznie nakryty stół, piękna zastawa i elegancko ubrany kelner – to wszystko składa się na obraz profesjonalnej restauracji. Dopełnieniem wizerunku lokalu jest przyjemna woń, która wypełnia salę.
Skąd biorą się brzydkie zapachy w restauracji?
Źródłem brzydkiego zapachu w restauracji może być zarówno kuchnia, jak i sala jadalna. Najczęściej okazuje się, że w lokalach, w których goście skarżą się na intensywny zapach przygotowywanych potraw, źle działa wentylacja. W przypadku jadalni źródłem brzydkich zapachów często jest wykładzina lub meble tapicerowane. Przyczyną intensywnego aromatu na sali może być również brak wdrożenia w kuchni odpowiednich standardów czystości.
Wentylacja to podstawa!
Dokumentem, który wyznacza standardy działania wentylacji w lokalach gastronomicznych, jest Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Skuteczna cyrkulacja powietrza pozwala pozbyć się nie tylko zapachu jedzenia, czy tłuszczu, ale również dużej ilości pary wodnej. Na jakość powietrza w restauracji mają wpływ przede wszystkim zyski ciepła i wilgoci, które są duże w kuchni – tam, gdzie pracują ludzie, są włączone płyty kuchenne, czy piekarniki. Wilgotność w pomieszczeniu będzie wysoka, ponieważ podczas gotowania i zmywania wydziela się dużo pary wodnej. Dlatego sprawnie działająca wentylacja, która usuwa zanieczyszczenia i zastępuje je świeżym powietrzem, to podstawa w każdym lokalu gastronomicznym. Co jeszcze można zrobić, by w kuchni ładnie pachniało?
Jak usunąć nieprzyjemne zapachy z kuchni?
Jeśli w restauracyjnej kuchni unosi się nieprzyjemny zapach i jest duża wilgotność, warto sprawdzić działanie klimatyzacji. Kolejnym ważnym punktem jest zadbanie o wysoki standard czystości – regularne zmywanie naczyń, blatów i podłogi, wynoszenie śmieci i usuwanie resztek produktów. Naczynia do gotowania – stalowe garnki i rondle, czy deski do krojenia – również będą chłonęły zapachy, dlatego trzeba je dokładnie myć i dezynfekować. W ramach regularnego sprzątania kuchni należy również czyścić piekarnik, a także wszystkie kuchnie i płyty grzewcze. Co jeszcze może wydzielać nieprzyjemny zapach? Niewyprane ściereczki kuchenne, szmatki do wycierania blatów, czy brudne mopy. Wnętrze kuchni w lokalu gastronomicznym powinno być regularnie sprzątane i utrzymane w nienagannej czystości. A jak zadbać o salę jadalną?
Jak odświeżyć wnętrze sali jadalnej?
Można skorzystać z ozonowania, by usnąć nieprzyjemne wonie z hallu, sali jadalnej, a nawet kuchni. Wszystkie tekstylia, firanki, zasłonki oraz inne elementy dekoracji wykonane z materiału powinny być regularnie prane. Również poduszki, które leżą na krzesłach, czy na kanapach muszą być odświeżane. Najczęściej źródłem nieprzyjemnych zapachów w jadalni okazuje się wykładzina. Można wezwać firmę do jej wyczyszczenia lub skorzystać z profesjonalnej chemii – koncentratów, które neutralizują zapachy. Odświeżacze powietrza ONA to skuteczny sposób, by poradzić sobie z aromatem jedzenia, czy perfum, który unosi się w sali jadanej. Odświeżacz powietrzaw eleganckim dozowniku poradzi sobie z każdą wonią, a gdy niechciane zapachy zostaną zneutralizowane, w ich miejscu rozpyli przyjemny dla nosa aromat. Na początek warto wybrać neutralizator zapachów Ona Mist w komplecie z czterema aromatami – polarny kryształ, jabłecznik z kruszonką, świeży len i delikatny zapach środków do czyszczenia. Do codziennego sprzątania można wykorzystać płyn, który czyści i ładnie pachnie. Profesjonalny detergent pochłonie niechciane cząsteczki zapachowe. Odświeżacz powietrzaw formie żelu można ustawić w hallu lub w łazienkach.
Wnętrze restauracji powinno pięknie pachnieć, by zapewnić gościom poczucie komfortu podczas spożywania posiłku i przebywania w lokalu. Podstawą jest odpowiednia wentylacja. Do codziennego stosowania dobrze nadają się wysokiej jakości odświeżacze powietrza, które usuną nieprzyjemne cząsteczki i wypełnią pomieszczenia restauracji pięknym aromatem.