Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

Kuchnia w salonie – jak sprawić, by wnętrze ładnie pachniało po gotowaniu?

  • Kuchnia w salonie – jak sprawić, by wnętrze ładnie pachniało po gotowaniu?

    W nowoczesnych mieszkaniach kuchnia jest najczęściej połączona z salonem. W dużym pokoju znajduje się stół jadalny, miękka sofa oraz funkcjonalny aneks. Taki zabieg sprawia, że rodzina spędza jak najwięcej czasu razem w wielofunkcyjnym pomieszczeniu. Łączenie kuchni i pokoju wypoczynkowego ma wielu zwolenników i tyle samo przeciwników. Argumentami, które najczęściej padają w dyskusji o wadach takiego rozwiązania, jest rzucający się w oczy rozgardiasz podczas gotowania oraz wizja salonu przesiąkniętego zapachami spaghetti, czy pieczonej ryby. Na szczęście są już na rynku dostępne rozwiązania – profesjonalne neutralizatory zapachów, które pomagają usunąć wonie jedzenia z nowoczesnego salonu.

    Skąd pomysł na aneks kuchenny w salonie?

    Dość wysokie ceny posiłków w restauracjach oraz prawdziwy boom na zdrowe odżywanie sprawia, że Polacy chętnie przyrządzają posiłki w domach. Dużym powodzeniem cieszą się filmiki nagrywane przez osoby, które do perfekcji opanowały przygotowywanie jedzenia do pracy w zaciszu własnej kuchni. Projektanci nowoczesnych mieszkań odchodzą jednak od wizji kuchni jako jednego z najmniejszych pomieszczeń w domu, oddalonego od dużego pokoju z oknem, które można otworzyć, gdy przypali się mięso lub kroi cebulę. Aneks kuchenny i duża wyspa z eleganckimi chokerami tworzą symboliczne i fizyczne centrum życia domowego. To niestety sprawia, że również wszystkie aromaty unoszące się podczas gotowania – również te mniej przyjemne – atakują nozdrza osób siedzących w salonie i wkomponowują się w tapicerowane meble, czy zasłony. Jak sobie z nimi skutecznie poradzić?

    Kuchenne zapachy w salonie

    Dla wielu osób wciąż jednym z najbardziej gryzących zapachów jest aromat, jaki wydzielają cebula i czosnek podsmażane na tłuszczu. Tymczasem ta mieszanka jest podstawą większości dań i ciężko przyrządzić bez niej smaczny gulasz, zupę, czy sos. Dlatego w kuchni otwartej na salon świetnie sprawdzą się pochłaniacze zapachów. Starannie zaprojektowane i elegancko wykonane najlepsze neutralizatory zapachów ONA będą jednocześnie ozdobą pomieszczenia. Można je ustawić na kuchennym blacie lub komodzie. Jak działają neutralizatory zapachów ? Absorbują nieprzyjemnie pachnące cząsteczki, a tym samym skutecznie usuwają niepożądany aromat z pomieszczenia. W kolejnym kroku wydzielają przyjemny zapach – czystości szarego mydła, świeżości lnianej pościeli, czy letniej kwasowości marakui, który delikatną chmurką unosi się we wnętrzu. Te nowoczesne odświeżacze powietrza mogą być zasilane bateriami – jeden wkład wystarcza nawet na 60 dni! Można ustawić funkcję dzień/noc i samodzielnie zdecydować, kiedy neutralizator zapachów ma najbardziej wydajnie pracować. To bardzo skuteczny sposób na usuwanie przykrych zapachów z salonu, takich jak smażona cebula, ryba, czy topiący się ser. Z tego rozwiązania powinny z niego skorzystać osoby, które obawiają się, że aromaty unoszące się znad garnków skutecznie wygonią z pomieszczenia wszystkich domowników. Tymczasem wspólne przyrządzanie posiłków i ich jedzenie nie musi wiązać się w przebywaniu w zapachu owoców morza, czy pieczonego indyka przez kilka kolejnych godzin!

    W nowoczesnych mieszkaniach, w których kuchnia jest otwarta na salon, warto stosować profesjonalne pochłaniacze zapachów. To doskonały sposób, by intensywny aromat potraw i ziół zastąpić przyjemną i subtelną wonią, która pomoże stworzyć atmosferę idealną do relaksu.